”Бүс ба зам өчигдөр, өнөөдөр, маргааш” баримтат кино нээлтээ хийлээ. “Найрамдал 70” хүндэтгэлийн тоглолт боллоо. “Монголын мэдээ” 90 нас хүрлээ. Хятад анагаах ухааны соёлыг НҮБ-ын олон улсын ордонд дэлгэв. Шинэ оюутнуудын улсдаа өргөсөн бэлэг ийм байна. Да Шин нисэх онгоцны буудал хүрэх галт тэрэг нэвтэрлээ. БНХАУ байгуулагдсан өдөр цэргийн парад зохион байгуулна. Да Шин олон улсын нисэх онгоцны буудал ашиглалтад оров. Монгол Улс, БНХАУ-ын харилцаа хамгийн сайн үе шатандаа байна. Ш.Эгшиг: Амьд хэлэнд түүхэн хэлний материал ихээр хадгалагдаж байдаг. Баярын жагсаалд15 мянган цэрэг оролцоно. Хөдөө тосгон, хөдөө аж ахуйн салбарт ажиллаж буй ажилчдад мэндчилгээ дэвшүүллээ. Хоёр улсын ирээдүйн зам дардан байна. Хятад-АСЕАН-ы үзэсгэлэн болж байна. Ши Жиньпиний БНИУ-д хийх төрийн айлчлал эхэллээ. Хятад, Америкийн эдийн засаг, худалдааны уулзалт зохионо. Хайнань Хайвэн гүүр албан ёсоор ашиглалтад орлоо. Ши Жиньпин Европын гурван улсад төрийн айлчлал хийнэ. Ши Жиньпин дарга захидлын хариу илгээв. Биет бус соёлын өвийн хөгжлийг дэмжиж байна.

Усыг олон дахин буцалгах нь эрүүл мэндэд муу эсэх тухай Германы эрдэмтэд хариулт өгчээ

Олон хүн усыг нэгээс олон удаа буцалгах нь буруу, хүний эрүүл мэндэд хортой гэж үздэг. Бараг хүн бүр ус буцалгасны дараа үлдсэн усыг асгадаг нь уг усанд янз бүрийн бактери өсөж үрждэг, биед муу нөлөөтэй гэсэн ойлголттой холбоотой юм.

        “Данх саванд ус буцалгасны дараа бага зэргийн ус үлддэг. Эсвэл усыг буцалгаад, хөргөөд, дахин буцалгах үе бидэнд олон тохиолддог. Энэ усыг заавал асгах хэрэгтэй юу эсвэл дахиад буцалгаж болох уу? Германы Фрезенус Их Сургуулийн экспертүүд энэ талаар шинжлэх ухааны үндэслэлтэй хариулт өгчээ. ”

Гэхдээ усыг дахин буцалгаад ууж хэрэглэх нь үнэхээр хүнд аюултай юу?

Германы эрдэмтдийн хийсэн дүгнэлт: Усыг дахин буцалгаж хэрэглэх нь хүний биед ямар нэг хор нөлөөгүй гэсэн байна.

- Усан дотор бактери өсөж үржихээс айх хэрэггүй юм. Энэ үлдсэн усанд бактери өсөж үрждэг нь үнэн боловч дахин буцалгах үед эдгээр бактери, микроорганизм нь бүрэн устаж үгүй болно. Харин усны амт нь дахин буцалгасны дараа өөрчлөгдөн мууддаг талаар ямар нэг шинжлэх ухааны үндэстэй баталгаа үгүй билээ” хэмээн дээрх мэргэжилтнүүд хэлжээ.

Эрдэмтэд ус буцалгах сав хэрэгсэл нь тодорхой хяналт шалгалтыг давсан, эрүүл мэндэд хоргүй бүтээгдэхүүн байх хэрэгтэй гэдгийг зөвлөж байна. Ийм бүтээгдэхүүн ус буцалгах явцад таны биед гадны янз бүрийн биет орох зэргээс бүрэн хамгаалдаг байна.

        Эрдэст усны хувьд

Ерөнхийдөө буцалсан усыг хөргөөд, дахин буцалгах нь эрүүл мэндэд ноцтой аюул учруулахгүй. Жишээлбэл, та данханд ус хийж буцалгаад, багассан үед дээрээс нь ус нэмээд дахин буцалгавал таны эрүүл мэндэд ямар ч аюулгүй гэсэн үг. 

Харин эрдэст болон төрөл бүрийн найрлага бүхий усыг ингэж олон удаа буцалгаж хэрэглэх хэрэггүй. Учир нь энэ төрлийн усыг буцалгах үед түүнд агуулагдах эрдэс бодисууд ууршиж гадагшилснаар химийн бүтэц нь өөрчлөгддөг. Хэдийгээр энэ нь сайн зүйл мэт санагдавч хэт олон удаа буцалгавал хүний биед хэрэгцээгүй химийн бодисуудын концентраци үүсэх эрсдэлтэй. 

Үүний оронд үлдсэнийг нь асгаад дахин шинэ ус буцалгаж хэвшээрэй. Ялангуяа, жирэмсэн эмэгтэйчүүдийн хувьд үүнийг анхаарах нь зүйтэй юм. 

Найруулагч:ЧҮНЬ ЯНЬ
Эх сурвалж:саак
Мэдээ үзсэн:1774
Зохиогчийн эрх хуулиар хамгаалагдсан. Мэдээлэл хуулбарлах хориотой